Rólunk

"Magyarország pedig nem az lesz, amivé a politikusok akarják tenni, hanem amivé a magyar anyák nevelik gyerekeiket. Így az anyák nagyhatalomnak számítanak. Legyenek ennek tudatába, és folytassák ezt a küldetésüket." P. Gaál Jenő SVD  


     A MÁRIA RÁDIÓ SZENT MÓNIKA BABA-MAMA KÖZÖSSÉGE

 „Ahol ketten vagy hárman összejönnek a nevemben, ott vagyok köztük” (Mt 18,20)

Különleges ajándékot kaptam azáltal, hogy a Szent Mónika Baba-Mama Közösséghez tartozhatom.
Erőt ad a hétköznapokban, hogy itt számíthatunk egymásra és közösség megtartó erejére. Itt mindannyian megtalálhatjuk benne azt, amire éppen nagy szükségünk van. Elfogadást, barátságot, imádságot, bátorítást. Itt mindenki szabadon lehet önmaga, kiélheti kreativitását, szervezőkészségét vagy adakozását.
Közösségünk 2010. februárjában alakult meg a Rádió étkezőjében, akkor még csak azért jöttünk össze, mert cursillosok lévén, az esti imakörbe a gyerekeink miatt sajnos nem tudtunk eljárni, de mégis nagy szükségünk volt egymásra. Így jött az ötlet, hogy akkor a Rádió székházában egy délelött fussunk össze, nézzük meg egymást és gyermekeinket, beszélgessünk és imádkozzunk együtt.
Aztán annyira jól sikerült ez az összejövetel, hogy szinte éheztünk a következő találkozásig. Ezek az alkalmak nagyon mély beszélgetéseket is tartalmaztak, nem csak amolyan kismamás történeteket, hogy melyik gyerek mit és hogyan eszik, mikor alszik, stb. Többet akartunk, hiszen ezekről egy átlagos kismamaklubban is beszélgethetnénk.  Mi olyan keresztény szemléletű édesanyák szeretnénk lenni, akiknek fontos, hogy gyermekeik magukban hordozzák a hitet és az erkölcsös életet.
Végül azon kaptuk magunkat, hogy már nem az étkezőben, hanem a stúdióban ülünk és az egész ország hallgat bennünket.
Minden második héten szólunk a hallgatókhoz, tanúságtételeinkkel, aktuális témáinkkal segítjük a rádióhallgató szülőket a gyermeknevelésben. A rádiós tevékenységünk jelentősége, hogy hiteles katolikus életpéldákat mutatunk be a hasonló helyzetben lévőknek, illetve, a tapasztalatokat megosszuk a gyermeknevelés különböző területein.

De a rádiózáson kívül még számos helyen jelen van a közösségünk.

Már második alkalommal rendeztük meg idén a gyermeknapot, a rádió székházának udvarán. Az egésznapos programon különböző kézműves foglalkozások várták a gyermekeket, úgymint rózsafűzér készítés, ügyességi játékok, daltanulás, éneklés, táncház, stúdiólátogatás, arcfestés. Ezen a napon tematikus gyermeknapi adás hangozott el a rádió hullámain.
Keresztutakat és babakocsis zarándoklatokat is szervezünk, kimondottan a családosokra gondolva, a gyermekek igényeit figyelembe véve.

Mikor közeledünk az adventhez, összegyűlünk és közösen elkészítjük a saját kis adventi koszorúinkat. Ennek az a különlegessége, hogy mindenki hoz valamit, egy kis fenyőágat, terméseket, szalagot. Így a koszorún nem csak a saját magunk által beszerzett alapanyagok lesznek, hanem amit a közösbe raktunk és amikor advent vasárnapjain meggyújtuk a gyertyákat akkor a korszorúra tekintve eszünkbe jutnak a közösség tagjai is. Tavaly az adventi készületeket kiegészítettük azzal, hogy hátrányos helyzetű gyermekeknek készítettünk ajándékokat és  közreműködtünk az egyik nagy bevásárlóközpontban szervezett pásztorjáték megszervezésében. Fontosnak tartjuk az ilyen jellegű rendezvényeket, hiszen a vásárlás lázában égő embereket szólítjuk meg ezekkel, kiemelve a Karácsony igazi jelentőségét.
Első Szent Miklós ünnepségünket idén szerveztük meg, nagy sikerrel. A gyermek szentmise után közös gitáros énekléssel vártuk a Miklulást, aki személyes dícséretekkel és intelmekkel adta át a puttonyából az ajándékait a gyermekeinknek, végül a Miatyánk közös elimádkozásával búcsúztunk tőle. Azt bátran állíthatom, hogy igazán nem mindennapi volt a gyermekeknek, hogy a Mikulással együtt imádkozhatnak.
Családi karácsonyunk előtt pár nappal – szándékosan közvetlen előtte,  hogy egy kicsit leüljünk a készülődés forgatagában és Jézusra összpontosítsuk figyelmünket – megrendezzük a mi kis karácsonyi összejövetelünket. Itt lelki ajándékokkal köszöntjük egymást, erről később készül egy kis műsor, melyet lead a rádió: megható, tanulságos történetek, énekek a szeretetről és egymásra figyelésről.

Az ajándékozás nem merül ki Karácsonykor, hanem a születésnapokat is kiemeljük a hétköznapokból, vallásos könyvet, vagy a közösségünk egy-egy eseményéről készült fotót ajándékozunk egymásnak, ezzel is kifejezzük, hogy mennyire fontos nekünk az ünnepelt.

Az idei év nagyon termékeny volt baba áldásban, nekem is és még három kismama társunknak is született gyermeke, akiket komatállal üdvözöltünk. Annak ellenére, hogy a város különböző részein lakunk, a komatálak mindig frissen, melegen érkeztek meg a kismama konyhájába. Ahol nagy segítség volt az első hetekben egy-egy tál finom, friss ebéd.
Ha kisbaba érkezik, akkor hamarosan keresztelő is szerveződik, ezeken is próbálunk mindig képviseltetetni a közösséget, részt veszünk ezen a „beavatási” szertartáson és üdvözöljük a kis keresztény testvérkét.

Közösséghez tartozni felelőséget jelent, hiszen ez azt feltételezi, hogy képesek vagyunk adni és elfogadni, tudjuk egymást hordozni imáinkban, jelen akarunk lenni egymás számára, szeretettel vagyunk egymás iránt. Nem tudjuk, hogy Isten merre vezet minket, nem tudjuk, hogy milyen lesz közösségünk az évek múlásával. De azt tudjuk, hogy legfőképp rajtunk múlik, azon, amit hozzá teszünk. Azzal, hogy tagja vagyunk ennek a csoportnak, igent mondunk Isten hívására, arra az ajándékra, és felelősségre, amit nekünk a Szent Mónika közössége jelent. Bízunk Isten kegyelmében, hogy még sokáig osztozunk ebben az ajándékban.