Finomságok

Diós angyalkák

  • 30 kg liszt
  • fél tk sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás sárgája
1 citrom rezelt héja (én ezt kihagytam) helyette bourbon vaníliás cukrot tettem bele
tetejére, kenés a tojás fehérjével és szórás kristálycukorral vagy darált dió és cukor keverékkel (8-8 dkg)

200 fokon 10-12 perc alatt sül meg





HÚSVÉTI Mézes pogácsa


Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg méz,
10 dkg margarin,
10 dkg cukor,
1 egész tojás,
2 tojás sárgája,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
mézeskalács fűszerkeverék

A mézet melegítsd fel, oldd fel benne a margarint, a cukrot, majd
gyúrd össze a liszttel! Egy éjszakán át hagyd pihenni hagyod, hogy
könnyen kezelhető tésztát kapj. (Ha nincs ennyi időd, akkor legalább
egy órára tedd be a hűtőszekrénybe.) Nyújtsd ki kb. fél centisre, és
mindenféle formával szaggasd ki! A sütemények tetejét tejföllel
elkevert tojássárgájával kend meg! Díszítheted dióval és különböző
magokkal! A tepsit kend ki margarinnal vagy béleld ki sütőpapírral.
Akkor van kész, ha az alja rózsaszínes. Az összegyúrt tészta nyersen
néhány napig a hűtőben eltartható. A kész mézeseket pedig jól záród
dobozban hosszabb ideig is eltarthatod.

GYERMEK KEKSZ

Borús őszi napokon nagyon jó elfoglaltság, ha gyermekeinkkel a konyhában serénykedünk és sütögetünk.
Mi is ezt próbáltuk ki tegnap délután Veronika lányommal, amikor KEKSZET készítettünk. Nagyon évezte, hiszen most ez ehető lesz, nem úgy mint a gyurma.. :) Sikerélményét lelkesen osztotta meg Évi mamával.
Végre egy olyan finomság, amit bátran a gyerek kezébe lehet adni, nincs benne egy darab E betű se!!! :) Csak az alábbiak:

25 dkg finom liszt
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg cukor
5 evőkanál méz
4 tojás sárgája
fél dkg szódabikarbóna
1 csomag vanillias cukor
2 dl tejföl
1 kávéskanál szerecsendió
1 kávéskanál gyömbér

Mindezeket összegyúrtuk, ha túlságosan ragad, akkor még fehér lisztet lehet beletenni. Sodrófával kissé lisztezett pulton vékonyra kinyújtjuk és bármilyen formával kiszaggathatjuk, vagy akár késsel hosszú csíkokra vághatjuk.
Mi a tetejét a megmaradt tojásfehérjével bekentük és belefordítottuk a kókuszreszelékbe, illetve aprított dióba.
190 C-os sütőben kb. 10-15 percig sütöttük. Fém dobozban sokáig eláll, már ahol... :)