2015. január 12., hétfő

Déváról jöttünk


Élménybeszámoló Déváról


Régi vágyam teljesült amikor közel egy hetet  az elmúlt  Karácsony után kint lehettem Déván, Csaba testvér gyermekvédelmi központjában.
Lehet olvasni a helyről, az intézményről, van lehetőség  képeket látni interneten, könyv illusztrációban, naptárakon, de Déván lenni, és látni, megélni a csodát, amit a Szerető Isten Csaba atyán, és a kollégáin keresztül véghez visz, az egy életre szóló élményt, és kötődést jelent.
Böjte Csaba otthonában
A Mária Rádió önkénteseként a Kismamaklub adásában találkoztam Böjte Csaba atyával tavaly ősszel. Már akkor is egy csodálatos lelki élményt kaptam a vele töltött nap során, és ennek a stúdió beszélgetésnek egyik szép következményeként meghívást kapott a baba-mama „klubunk”  Dévára. December végén  hárman tudtunk végül a közösségünkből családjainkkal útra kelni, ki autóval, ki pedig a Budapestről közvetlen Déváig közlekedő vonattal.  Már az utazást megelőző levelezésből is érezhető volt, hogy milyen nagy szeretettel, és készülődéssel várnak minket. Megérkezésünk másnapján már be tudtunk kapcsolódni a Szilveszteri lelkigyakorlatra érkezett vendégek programjaiba, ennek folytán süteményt készíthettünk az itt élő gyermekekkel az otthonukban, kirándulhattunk Marosillyére Bethlen Gábor szülőházához, Csernakeresztúrra, és Körösbányára is. De természetesen az igazi élményt Csaba testvér elmélkedései a dévai templomban, és az itt élő gyermekek társasága adta. Kislányaim (5, 3, és 2 éves) hamar megtalálták a „közös nevezőt” a dévai gyerekekkel, kivel incselkedtek (főleg a nagyobbacska fiúkkal, s lányokkal) , kivel mesekönyvet böngésztek, kivel pedig a szilveszteri bulin ropták a táncot a feldíszített „menzán”. Nagyon megindító volt az, amikor az egyik kislány az asztaláról odaadott az én (egyébként csokifaló) Julikámnak egy mikulás csokoládét. Ez egy roma származású 9-10 év körüli lányka volt, akit a rossz körülményeik miatt nem vitt el a családja az ünnepekre, ezért úgy gondolom, hogy ő a testvéreivel együtt többszörösen is nehéz helyzetben nevelkedő gyermek lehet. Ennek dacára a szeretetről, a jószívűségről a lemondásról, tett tanúbizonyságot előttem, és a gyermekeim előtt. Könnyekig megható volt, ahogy „erősködött”, hogy fogadjuk el a mikulás csokiját. (Mikulás csoki végül maradt, a korábbi rengeteg édességre, és ennek folytán a veszélybe került fogacskákra való hivatkozással J .)
Látni, s részt venni a csodában, amire a bevezetőben is utaltam, az egész családunkat megérintette. Utolsó este férjemmel és a Benke házaspárral, Mónival és Norbival egy közös borozgatós beszélgetésre hívott meg magához Csaba testvér, az otthonába, ami természetesen ugyanabban a „blokk házban” található, ahol a családok is élnek. Feltehettük a minket foglalkoztató kérdéseket. Részben a gyermekek /gyermekeink/ mentális, és erkölcsi nevelésével kapcsolatosan, s mind eközben a nagyvilág „hovatartását” is boncolgatva, továbbá még a személyesen minket, mint házaspárt érintő problémát illetően is kikértük a véleményét. Egy kérdés sem maradt megválaszolatlan, és az, hogy ezen az estén jelen volt köztünk a Szentlélek is, az bizonyítja, hogy olyan kimondatlan kérdésemre is választ kaptam Csaba testvértől, amit csak a szívemben, és a gondolataimban fogalmaztam meg. Csaba testvér magvas gondolatai, válaszai igazi útravalót jelentettek  a számunkra.
Az itt élő gyermekek közül úgy hallottuk, hogy van olyan gyermek (biztosan több is) aki „két lábon járó angyalnak” nevezte őt, de például az ismeretségi körünkben valaki szentként aposztrofálja Böjte Csaba atyát. Én is ezt érzem, hogy valahol, valamilyen formában mindkét ismérv igaz rá. A Mennyei Atya kiválasztotta őt, s ő igent mondott a hívásra. Ennek mára már közel 5000 gyermek tud örvendeni, és mindazok, akik abban a kegyelemben részesülhettek, hogy ismerhetik őt vagy személyesen, vagy írásain, elmélkedésein keresztül.
Még egy zárógondolat; egyik gyermekem január elsejei, s azon tanakodtunk férjemmel, Istvánnal, hogy mi legyen az ajándékunk a számára…Azt gondolom, hogy ennél szebb ajándékot, mint az, hogy itt ünnepelhettük együtt Déván az ő szülinapját nem adhattunk volna neki.
Utunk Dévára december 29-től január 4-ig tartott, de úgy érzem itt nem ért véget….
 - Könnyid-Zsoldos Andrea -

Milyen volt Déván Anna? (8 éves)

Anna és a Szív
Jobb volt, mint itthon. Bár ott nem csináltak Milánóit, de nem is az a fontos, hanem az együttlét. Ott olyan szabadnak érezhettem magam. Senki sem kötött bele abba, amit mondani szerettem volna és azok a gyerekek annyira el nem mondható, hogy mennyire értelmesek valahogy nem olyanok, mint az itthoni gyerekek olyan mások. Déva majdnem olyan, mint a mennyország. A mennyországban szabad vagy! Böjte Csabát meg olyan jó volt hallgatni. Voltunk Bethlen Gábor szülőházában is, ami Csaba testvér nélkül nem sikerülhetett volna. Igazából annyira jó volt ott, hogy nem akartam haza jönni. A családokat, akikkel együtt voltunk őket is nagyon megszerettük. Vigaszul kaptunk egy szívet a vonaton ajándékba. A kalács legalján volt. - Kerekes-Plop Andrea-

Déva van, amit szavakban szavakkal nem lehet kifejezni.

"Nehéz összefoglalni több tartalmas előadás üzenetét, mégis megpróbálom. Kérem a kedves Olvasót, képzelje hozzá Csaba testvér egyedülállóan szellemes-humoros és ugyanakkor mély lelkületű stílusát.
Szilveszter napján az a gondolata ragadott meg leginkább, miszerint a világ mennyivel jobbá válhatna, ha minden ember csak a legfontosabb feladatának eleget tenne: hogy szeresse a szeretteit. Egy ölelés, egy jó szó, egy kis figyelmesség mindig ingyen van! Ez a magától értetődő dolog viszont korántsem olyan egyszerűen megvalósítható, ha az ember átadja magát a hétköznapok nehézségeinek és morgolódásainak.
Családlátogatás
Csaba testvér találó metaforája: minden probléma egy pohár víz -- néhány percig könnyedén tartom kinyújtott karral is akár, ami egy óra múlva fárasztóvá, egy nap múlva elviselhetetlenné válik. Ha hagyom, hogy magukkal sodorjanak a kisebb-nagyobb gondjaim, képtelen leszek szeretni, a lelkem és a testem is belebetegszik egy idő után. Miután hitben erősen elengedem a problémákat, szabaddá válok a szeretetre. Így találhatok rá a mai "fenntartható gazdaságra" törekvő világban a magam fenntartható vágyaira is. Ha minden ember sportkocsival akarna világot járni, az hétmilliárd lélek számára nem fenntartható. Egy nyugalmas kis otthon megteremtése és a szerető család azonban elérhető volna mindenkinek.
Csaba testvér január 1-jén "ütős" felszólítást intézett hozzánk: hangoljuk feljebb a jókedvünket! Az előző gondolatokhoz is köthető, hogy határozzuk el, hogy vidámak leszünk! A boldogság nem egy állapot, hanem hozzáállás kérdése -- tegyünk hát meg érte, ami tőlünk telik.
Az újév második napján pedig a munkáról esett szó három vonatkozásban. Először is, a Jóisten is folyamatosan dolgozik -- ha csupán körbenézünk a természet csodálatos és tökéletes teremtményei között, szemernyi kétségünk sem marad efelől. A Szent Család minden tagja is évtizedekig "csak" a dolgát tette tisztességesen, ahogy mindenki más is a környezetükben. Másodszor: aki megismeri a jól elvégzett becsületes munka felett érzett örömet, az máris kellő motivációt kapott a folytatásra: dolgozni jó! Igenis kell megállni, és átadni magunkat ennek a boldogságnak, töltekezni belőle a folytatáshoz. Harmadszor: mi magunk is végezzük munkánkat jó kedvvel, magunkat is kibontakoztatva, saját és környezetünk javára, és hagyjuk, hogy az Úr hozzátegye a maga részét." - Benke Mónika-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése