2012. november 18., vasárnap

Árpád-házi Szent Erzsébet


Hétfői adásunk fő témája Szent Erzsébet köré épül. Beszélgetünk róla és a szeretetszolgálatról.

Pár szóban Szent Erzsébetről:


Ünnepe: November 19.


1207-ben valószínű, hogy a sárospataki várban született és Marburgban  1231. november 17-én halt meg.

,A tiszteletreméltó és Isten előtt oly kedves Erzsébet előkelő nemzetségből származott, s e világ ködében úgy ragyogott föl, mint a hajnalcsillag.''

Erzsébet azok közé a szentek közé tartozik, akiknek sugárzása nem csökken, fénye minden kor minden emberének világít.
A kis Erzsébet jósága és kedvessége hamarosan megnyerte a vár népét. A nála hét évvel idősebb Lajos kezdettől fogva szívből szerette.
Erzsébet legbensőbb titka s egyúttal legvonzóbb vonása az volt, hogy tökéletes összhangot tudott teremteni az Isten és a férje iránti szeretet között. Feljegyezték róla, hogy egy alkalommal, amikor éppen élelmet vitt a várból köpenyében a szegényeknek, megállították, hogy leleplezzék. Amikor azonban Erzsébet a köpenyét kibontotta, hogy felfedje, mit visz, az ott lévő élelem fehér és vörös rózsává változott.
Férje halála után  - Lajos oltalma nélkül nem folytathatta tovább addigi életét, ezért egy óvatlan pillanatban, gyermekeivel együtt elhagyta a várat. A szegénységet választotta. 
1231 novemberében Erzsébet megbetegedett. Utolsó napjait gyermeki derű ragyogta be. Elajándékozta a még meglévő holmiját, s vigasztalta a mellette lévő nővéreket. 16-án éjfél körül halt meg. Marburgban temették el, s már négy évvel halála után, 1235-ben szentté avatták.

Adásunkban elhangzott információk az alábbi linken megtalálhatók:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése