2012. október 28., vasárnap

Helloween party! - NEM!!

Október vége közeledik és a napokban úton- útfélen töklámpásokba botlok, sőt még az óvodai teremben is látok egyet az óvónéni íróasztalán.
Kérdem a kislányomat, ugyan tudja-e, hogy miért világít a töklámpás? Persze fogalma sincs. És neked? Tudod e, hogy miért gyújtják meg a tök lámpást?
Ugye Te se tudod, de olyan jópofa az egész..... Talán még egy helloween partira is elmész, mert olyan mókás ez a jelmezbál....
Ha egy kicsit utána olvasnál, lehet, hogy nem tennéd.

Egészen az ötödik századig kell visszautaznunk az időben amikor Kelták éltek a Észak-Franciaország és a Brit-szigetek területén. A vallásuk szerint október 31-e volt az év utolsó napja, amikor is az elhunyt lelkek visszatérhettek otthonaikba. A halottak különböző formákban jelentek meg: gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Az emberek boszorkányoktól és a démonoktól való félelmükben nagy tüzeket gyújtottak, és áldozatokat mutattak be, hogy azok jóindulatát megnyerjék. 


ÉS MOST JÓL FIGYELJETEK, MOST JÖN AZ OLY NÉPSZERŰ TÖKLÁMPA TÖRTÉNETE:
(a halloween legfontosabb jelképe)
A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta  fel. 

Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukrot vagy csínyt!” kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg az ajtónyitónak van lehetősége „csínyt” azaz játékos fenyegetést választani, de nem jellemző. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. A halloween nagyon fontos ünnep Észak-Amerikában. Ezzel ellentétben a szülők nem engedik ki gyermeküket, mert félnek a várható következményektől. Az utóbbi időben ugyanis megnőtt halloweenkor az eltűnt- és megölt gyermekek száma. Így ez az ünnep, az előző 10 évhez képest, nagyon sokat vesztett a jelentőségéből.

Október 31. nemcsak a kelta kultúrában, hanem a sátánizmusban is fontos dátum lett. Ja és a mögötte lévő iparágat nem is említettük....

A keresztényeknek és nem keresztényeknek mindenképpen tisztában kell lenniük a következő tényekkel: ennek a napnak a szokásai és jelképei a pogányságban és az okkultizmusban gyökereznek. A Halloween lényegében a boszorkányságnak és az okkultizmus más válfajainak egyik legnagyobb ünnepévé vált.

Keresztény családok nem engedhetik, hogy gyermekeik részt vegyenek ilyen beöltözéseken, felvonulásokon, mert azzal a Sátán kultuszát támogatnák!

1 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Nem kell félni a töktől. Úgy kell a dolgokat megoldani, hogy a jó rész tovább éljen, a rossz pedig elmaradjon. A csak "tiltakozás" nagyobb ellenállást szül.
  Szeretettel: Feri

  http://ditur04.blogspot.hu/2011/10/tokfesztival.html

  Tökfesztivál

  Aggódtam amiatt, hogy hazánk, hasonlóan mint a Valentin nappal történt, egyszer csak átveszi Amerikától ezt a Helloween őrületet, Hello Vén Napként majd ijesztgetős halottas partikat rendezünk november elején. Gyerekek kopogtatnak este az ajtón, rémséges jelmezekben "Csokit vagy balhét" kiáltozva, fenyegetőzve, a békét pedig Milkával, vagy Sportszeletekkel, esetleg Toffifee-vel kell megvásárolnunk.

  Szerencsénkre néhány lelkes pedagógus a gyermekek aktivitására, ügyességére építve ezt a Haloween kezdeményezést elkapva és átdolgozva - október elejére - remek programokat hozott létre "Tökfesztivál" néven. Feladat a tökfaragás, egyéb kézműves tevékenység, tökös ételek főzése, sütése, tökmagpirítás, tökös játékok kitalálása. Jöhetnek a babzsákosok, a fafaragók, a kovácsok, a tűzzománc ékszer készítők, a gyöngyfűzők, a keramikusok, a pékek, a kürtös kalács sütők. Fényképezhetünk "tök jó fejeket", hallgathatunk igazi népzenét, táncot tanulhatunk a népviseletbe öltözött falusi emberektől, asszonyoktól.

  Minden iskolának, önkormányzatnak ajánlható, csatlakozzanak a már meglévő Tökfesztiválokhoz, hozzák a szülőket, a gyerekeket, legyen ez vidám őszi ünnep.

  VálaszTörlés